Каталог товарів

Як клеїти кромку на ДСП? Особливості процесу кромкування - Томек

Як клеїти кромку на ДСП? Особливості процесу кромкування - Томек

Як клеїти кромку на ДСП? Особливості процесу кромкування

Як клеїти кромку на ДСП, щоб захистити краї меблів від сколів, розшарувань і водночас зробити їх більш акуратними й естетичними? Відповідь на це питання може бути простішою і складнішою. Простіша – звернутися до фахівців меблевої справи, які мають спеціальну професійну апаратуру й виконають усе швидко та якісно. Складніша – озброїтися терпінням, кромкою та праскою і спробувати зробити це своїми руками. Якщо ви впевнені у своїх силах – ми розповімо далі всі нюанси кромкування ДСП в домашніх умовах.

Навіщо роблять кромкування ДСП?

Якщо ви зіткнулися з проблемою відсутності кромки на краю деталей меблів із ДСП або стара кромка відклеїлася чи пошкодилася, не потрібно вагатися, чи обов’язково 

клеїти кромку на ДСП. Адже такий вид обробки країв, крім того, що надає більш естетичного вигляду, виконує ще й інші функції:

  • ДСП має схильність набухати і розшаровуватися від потрапляння на неї води, особливо вразливими є торці меблів, тому кромка має їх від цього захистити;

  • ще одна проблема необроблених країв ДСП – через пористу структуру вони легко стають домівкою для різноманітних мікроорганізмів та грибків, тому кромкування – це надійний захист торців від цвілі;

  • кромка допомагає захистити не тільки саму плиту ДСП, а й вас від неї. Адже через відкриті краї можуть швидше виділятися шкідливі речовини, якими склеюють деревну стружку, зокрема формальдегідні смоли. 



Що потрібно для поклейки кромки?

Для того, щоб торець ДСП був акуратним і захищеним від зовнішніх впливів, його має накривати кромка, це ми вже з’ясували. Тому наступним постає питання: яку кромку обрати? Існує кілька видів кромок, кожен із яких має свої особливості і переваги:


  • Меламінова стрічка – найдешевший і найменш якісний варіант. Нею обклеюють краї бюджетних меблів, але вона швидко виходить із ладу під впливом вологи і відклеюється; 

  • ПВХ-кромка – буває двох видів за товщиною: тонка (0,4 мм) для внутрішніх торців і товстіша (2 мм) – для зовнішніх. Має високий рівень захисту та витривалості.

  • ABC-пластик – найнадійніший варіант кромкування, який виконують лише фахівці, що працюють із ДСП та іншими плитними матеріалами, за допомогою спеціального обладнання;

  • Накладний Т-подібний профіль – найкраще підходить для поклейки в домашніх умовах. Але такий варіант має суттєвий недолік: край профілю виступає над поверхнею виробу і з часом у цьому жолобок накопичується бруд.


Етапи та особливості процесу кромкування

Як приклеїти кромку, залежить від того, яку саме ви оберете – з готовою клейовою основою чи без неї. В першому випадку ПВХ-кромка має нанесений готовий шар клею, який потрібно добре розігріти феном, приклеїти до поверхні плити, добре розрівняти, притиснути й обрізати. Другий варіант дешевший, але потребує трохи більше уваги, тому докладніше розберемо як його виконати самостійно:

  • підготуйте рідкий контактний клей, валик, яким притискатимете кромку, шпатель, дрібний наждачний папір або шліфувальний брусок;

  • наріжте кромку на смуги потрібної довжини, залишаючи для кожної запас 2 см;

  • кожен шматок кромки змастіть клеєм за допомогою пензлика і залиште, щоб він підсох;

  • прикріпіть кромку до торця, розрівняйте і злегка притисніть валиком, зачекайте 10 хвилин і ще раз пройдіться валиком;

  • зріжте краї, що виступають, монтажним ножем, а залишки клею зітріть шліфувальним бруском.

Якщо вам потрібно поклеїти зовнішні торці кромкою завтовшки 2 мм, то перед наклеюванням її краще прогріти феном, щоб надати гнучкості й еластичності, а поки клей не висохне, притискати до поверхні спеціальними прищіпками або струбцинами.

Як клеїти кромку на ДСП

Як приклеїти кромку праскою?

Для такого методу знадобиться меламінова кромка з нанесеним клейовим покриттям. Кромку потрібно покласти на очищений край торця і розрівняти, а тоді пропрасувати. Коли клей схопиться, притисніть кромку бруском чи інших важким предметом і тримайте кілька хвилин. Надлишки кромки, що виступають, після висихання обріжте гострим ножем перпендикулярно до площини торця, а край зашліфуйте. 

Але якщо маєте можливість, зверніться до професіоналів меблевого виробництва, які виконають кромкування швидко та надійно.




Каталог товарів
Каталог товарів