Каталог товарів

Як правильно вибрати стільницю на кухню

Кухня в кожному домі – це водночас функціональне, практичне, затишне й естетичне місце, де твориться магія приготування їжі, а за трапезою разом збирається вся сім’я. Щоб зробити це місце зручним для роботи і приємним для посиденьок, потрібно врахувати багато важливих моментів. Одним із таких є дилема, як вибрати стільницю на кухню. Дилема, адже інколи саму кухню вибрати простіше, ніж одну стільницю, бо вона має відповідати низці вимог. Далі спробуємо розібратися в тому, які бувають види стільниць на кухню, за якими критеріями їх обирати і як не прогадати з кольором та матеріалом. Читайте, якщо хочете дізнатися відповіді. 

Види стільниць за матеріалом

Кухонна стільниця, попри свою непоказовість, є важливим елементом інтер’єру, який має насамперед практичні, а вже потім естетичні функції. Через те, що це робоча поверхня, на якій відбуватиметься процес приготування їжі, стільниця має бути міцною і довговічною, стійкою до плям та пошкоджень, вологості і високих температур. Але також вона має гармонійно вписуватися в загальний ансамбль і стиль кімнати. Тому так важливо правильно підібрати матеріал, з якого її буде виконано. На щастя, сьогодні доступний широкий вибір найрізноманітніших кухонних поверхонь на будь-який смак і гаманець як із натуральних, так і зі штучних матеріалів.

Штучний і природний камінь

Стільниці з натурального каменю, на перший погляд, нічим не відрізняються від аналогів зі штучного каменю. І ті, й ті мають витончений та естетичний зовнішній вигляд, і ті, і ті довговічні та стійкі до високої вологості. Та є між ними й суттєві відмінності, які можуть вплинути на ваш вибір. Натуральний камінь, наприклад кварц, не є жаростійким, тож від покладеної на таку стільницю гарячої сковорідки він може тріснути. Крім того, кам’яні стільниці дуже важкі і їх у разі потреби не вийде замінити самотужки, як це можна зробити зі стільницями зі штучного каменю. Ще одним недоліком, який багатьох зупиняє від покупки, є висока вартість натуральних матеріалів.

Натомість робочі поверхні, які виготовляють із фанери або плит ДСП, покритих пластиком із вкрапленнями гранул (так званий штучний камінь) є надійними і зносостійкими, стійкими до впливу миючих засобів, вологості і механічних пошкоджень, до того ж доволі бюджетними.

                   stone countertop.png

Стільниці з ДСП

Ламіновані стільниці з ДСП або МДФ є оптимальним варіантом для тих, хто шукає надійні, стильні і бюджетні робочі поверхні. Їх виготовляють із деревостружкової плити, покритої водонепроникним пластиком, глянцевим або матовим. Завдяки такому покриттю стільниці стійкі до вологи, перепадів температури та подряпин. Зовнішній шар може мати будь-який колір і фактуру, імітувати природні матеріали, наприклад мармур. Єдиним мінусом може бути утворення вм’ятин від сильного удару чи падіння важкого посуду, а також можливість набухання при тривалій дії високої вологості і пари. Але якщо дотримуватися рекомендацій щодо догляду, така стільниця може служити вам роками. 

                 chipboard countertop.png

Стільниці з натурального дерева

Ефектні й дорогі стільниці з масиву деревини чудово підходять як для заміського будинку, так і для квартири у стилі кантрі, надаючи кухні затишку та романтичного флеру сільського будиночка. Але, як і будь-який природний матеріал, дерево потребує бережного ставлення. Насамперед дерево може втратити свій вигляд під впливом води, контакту з гарячим посудом та неправильного догляду. Хоча відновити вигляд дерев’яної стільниці доволі легко, відшліфувавши поверхню від подряпин і покривши шаром лаку.

                 wood countertop.png

Скляні стільниці

Найбільш рідкісний, але водночас найбільш ефектний вибір. Ідеться, звісно, не про звичайне скло, а про міцне, загартоване, яке витримує великі навантаження, гарячі температури і є екологічно чистим та гігієнічним. Але всі ці переваги перекривають висока ціна, велика вага, складність у монтажі та висока ймовірність утворення сколів і тріщин.

                 glass countertop.png

Стільниці з нержавійки

Металеві стільниці є не лише модним і стильним, а й доволі практичним рішенням, особливо для інтер’єру у стилях лофт і хай-тек. Мало того, що сталь витримає будь-який удар та температуру, вона ще й не боїться рідини, пари і плям. Єдиним слабким місцем є схильність до утворення подряпин, тому будьте готові полірувати таку поверхню доволі часто.

                 steel countertop.png

Акрилові стільниці

За способом виготовлення і виглядом акрилові стільниці схожі на вироби зі штучного каменю. Адже їх теж виробляють методом лиття, змішуючи білу глину зі синтетичними смолами й додаючи різні компоненти. Тому така стільниця може один в один нагадувати кварц або мармур, до того ж має такі самі властивості і навіть кращі: не вбирає запахів, не має стиків і швів, стійка до високих температур (на відміну від каменю) та вологи, екологічна, проса у збиранні, недорога.

                 acrylic countertop.png

Бетонні вироби

Ніколи не думали про бетон як про матеріал для виготовлення стільниць? А дарма, адже бетонні стільниці – чудове рішення для кухні у сучасному стилі лофт або індастріал. Така поверхня дуже міцна і стійка до різних впливів, але має пористу структуру, тому на ній легко залишаються плями, які дуже важко вивести навіть спеціальними засобами.

Вибір матеріалу стільниць

Щоб стільниця прослужила вам не один рік, не втрачаючи свого вигляду, потрібно підбирати її, з огляду на власні потреби і вимоги, а також враховувати особливості приміщення, ваш спосіб життя і, звісно ж, бюджет. 

Найдорожчі матеріали – натуральний камінь і дерево та скло, в них також доволі дороге встановлення. Хоч ці матеріали й екологічні та підкреслюють статусність, потребують обережного поводження.

Якщо ж ви проводите багато часу на кухні і шукаєте практичний та довговічний матеріал, якого не зіпсує вчасно не витерта пляма чи гаряча каструля – віддайте перевагу поверхням з акрилу або стільницям зі штучного каменю. Вони не лише значно дешевші і простіші у монтажі, а й не потребують особливого догляду, крім протирання звичайною губкою. До того ж ви можете вибрати будь-який дизайн і колір чи імітацію натуральних матеріалів.

                kitchen countertop.png

Як правильно підібрати колір для стільниці

Якщо з матеріалом стільниці можна легко визначитися, виходячи з практичних міркувань, то підібрати колір стільниці значно важче, адже потрібно мати тонке естетичне відчуття стилю й бачити, як поєднуються між собою різні кольори, знати особливості кожного з них. Адже кольором можна регулювати різні недоліки планування, згладити надто яскравий або зробити яскравішим надто тьмяний сусідній тон, навіть підняти або погіршити настрій. Тому ось кілька порад, як не прогадати з вибором кольору кухонної поверхні:

  • якщо ви за класику або не маєте бажання довго вибирати, універсальними варіантами завжди будуть білий та сірий кольори. Вони поєднуються практична з усією палітрою, їх можна комбінувати з різними текстурами, підбирати під колір техніки (плитки, мікрохвильовки), яка теж переважно біла чи металева, тож не прогадаєте;

  • якщо кухня маленька і ви хочете візуально розширити величину робочої поверхні, обирайте світлі бежеві, білий та пастельні кольори;

  • ще одним цікавим рішенням, який спростить муки вибору, є стільниця під колір фасадів. Біла кухня і біла стільниця або дерев’яна кухня з дерев’яною поверхнею – це красиво і функціонально;

  • якщо ви за оригінальність та цікаві рішення, обирайте контрастні кольори фасадів і стільниці, або цікаві їх поєднання: білий і чорний, білий і червоний, білий і синій, коричневий і синій, синій і жовтий, зелений і жовтий, сірий і блакитний, коричневий і бежевий. 

Як підібрати стільницю для білої кухні

Вибір білого кухонного гарнітура – вічна класика, яка ніколи не вийде з моди. Якщо ж вам хочеться додати до цієї класики якусь родзинку, можна поекспериментувати з кольором і матеріалом стільниць. 

  • Звичним і перевіреним часом поєднанням є біла кухня та стримані бежеві тони натурального каменю або світлий коричневий колір деревини. Від такої кухні завжди віє домашнім затишком.

  • Контрастний чорний або насичений зелений колір додадуть драйву і перетягнуть увесь акцент на себе, але будьте готові ретельно доглядати за ними, адже плями і подряпини на темних поверхнях видно значно краще, ніж на світлих чи з дрібним візерунком. 

  • Цікавим і стильним поєднанням є тотал вайт, тобто біла стільниця та біла кухня, в такому варіанті яскравості за бажанням можна додати за допомогою аксесуарів.

  • Безпрограшним варіантом є сірий колір, особливо якщо підібрати кухонну техніку в кольорі металік. така кухня виглядатиме сучасно і стильно. 

Каталог товарів
Каталог товарів