Каталог товарів

Що таке МДФ та як вибрати

Що таке МДФ та як вибрати

Що таке МДФ?

Якщо ви шукаєте інформацію про те, що таке МДФ, які вони мають властивості та характеристики, як їх обрати і чи легко з ними працювати, то наша стаття – саме те, що вам потрібно. Насамперед розшифруємо, що МДФ це деревноволокнисті плити середньої щільності, які впродовж останніх років набули великої популярності завдяки своїм перевагам над ДСП-плитами й подекуди навіть деревом. Основними характеристиками цього матеріалу є: міцність, простота в роботі та декоруванні, вологостійкість. Якщо хочете більш докладно ознайомитися з особливостями виробництва, застосування та вибору МДФ, пропонуємо читати далі.

Технологія та етапи виробництва МДФ-панелей

Технологію виробництва деревоволокнистих плит винайшли і запатентували не так давно – у середині ХХ ст. у США. Відтоді вона практично не змінилася і складається з кількох етапів:

  • підготовчі роботи – вибір та очищення відповідних колод, які на наступному етапі подрібнюватимуть на дрібну стружку;

  • очищені колоди передають на спеціальні станки рафінери для подрібнення, а потім отриманий матеріал нагрівають для виділення лігніну – смоли, яка допомагає сполучити стружку між собою;

  • матеріал просушують, щоб випарувалася зайва волога і маса стала однорідною;

  • після цього із заготівлі за допомогою спеціального обладнання вирізають листи; 

  • далі МДФ-плиту пропускають через прес, який надає їй остаточної форми;

  • завершальний етап – шліфування, необхідне, щоб плита мала гладеньку та рівну поверхню.


Властивості і характеристики МДФ

Плити МДФ виготовляють із дрібнодисперсної стружки з відходів деревообробки. Завдяки обробці гарячою парою під тиском та ретельному шліфуванню готові листи мають гладку і рівну поверхню, а зріз дрібнозернистий і не кришиться під час нарізання чи інших робіт. 

Такі деревоволокнисті плити дуже міцні, але водночас гнучкі, добре піддаються обробці та декоруванню. При тривалому перебуванні у приміщеннях із високою вологістю вироби з МДФ не деформуються і не набухають, тому такі плити часто використовують для виготовлення кухонних комплектів та облицювання стін у кухні. 

Переваги та недоліки МДФ


Сьогодні вироби з МДФ та декорування приміщень цим матеріалом стають усе популярнішими, витісняючи подекуди навіть натуральну деревину, а все завдяки перевагам та унікальним характеристикам:

  • вологостійкість до 80% (дерево витримує трохи більше ніж 60%);

  • висока екологічність у порівнянні з ДСП-плитами (не виділяють шкідливих випарів);

  • мають гладку поверхню без деформацій та нерівностей;

  • довговічність (не втрачають форми і не піддаються впливу різних грибків та бактерій);

  • легкість у роботі під час виготовлення меблів, а також у декоруванні та фарбуванні;

  • ударостійкість і твердість.


Порівняно з ДСП-плитами вироби з МДФ значно дорожчі, що є чи не єдиним недоліком цього варіанту. Також потрібно враховувати, що МДФ – займистий матеріал і погано переносить високі температури (від 70 градусів).


Види МДФ-плит

Листи МДФ є кількох видів, на які їх поділяють залежно від способу декорування і типу покриття. Кожен із видів має свої переваги та сферу застосування, на які обов’язково потрібно звертати увагу при виборі. А для детальнішої інформації краще звертатися до консультантів фірм-виробників або магазинів, щоб дібрати найоптимальніший варіант.

Ось короткі характеристики кожного з видів МДФ.

Ламіновані

Такі МДФ покривають спеціальною плівкою з полівінілхлориду (ПВХ), папером або меламіном під пресом. Найкращим і найбільш довговічним варіантом є ПВХ-плівка, яке не лише допомагає захистити виріб від впливу вологи та світла, продовжити його термін експлуатації, а й покращує естетичний вигляд. Адже малюнок плівки може імітувати різні натуральні поверхні (каменю, деревини, шкіри).

Фарбовані

Фарбування МДФ дає змогу застосовувати їх під будь-який вид інтер’єру й надає їм блискучого глянцевого вигляду або глибоких матових відтінків. Найчастіше такий вид покриття використовують для виготовлення кухонних меблів та меблів у сучасних стилях ловт або хай-тек. Варто зазначити, що таке покриття трохи гірше захищає поверхню від шкідливих впливів, ніж ламінування.

Шпоновані

Таке покриття найдорожче, але й найбільш якісне та ефектне. Адже на МДФ-плиту приклеюють лист шпону – зрізу справжнього дерева, тож такий виріб на вигляд нічим не відрізняється від дерев’яного. Крім того, таке покриття слугує додатковим захистом вибору від впливу сонячного світла і високих температур. 


Застосування МДФ

Завдяки оптимальному співвідношенню товщини і щільності, а також високій якості, різноманіттю вирів поверхні і тривалому часу служби МДФ дозволяє втілювати будь-які дизайнерські ідеї у виробництві меблів та оформленні інтер’єрів. Тож сьогодні найчастішими сферами застосування деревоволокнистих плит середньої щільності є:


  • виготовлення кухонних комплектів;

  • офісні меблі;

  • меблі для спальні і дитячої;

  • покриття і декор стін;

  • підлогове покриття;

  • пакування і коробки;

  • рекламні та електрощити;

  • на попередніх етапах будівництва для утеплення й вирівнювання стін.


Як правильно вибрати плиту МДФ

Перш ніж придбати МДФ-плити для своїх потреб, врахуйте, для чого саме вони призначатимуться. Адже кожен із видів покриття підходити для різних кімнат та умов. Скажімо, фарбовані плити добре зарекомендують себе на кухні, адже не бояться контакту з водою та легкі в догляді.

Натомість для ванни краще вибрати ламіновані МДФ, адже вони значно краще захищені від вологості.

Також, вибираючи МДФ, обов’язково враховуйте такі критерії:

  • розміри і форму;

  • колір і або декорування;

  • товщину (легкі підходять для перегородок та обробки стін, товстіші - для фасадів і поверхонь);

  • співвідношення ціни і якості;

  • надійність виробника.


Відмінності МДФ від ДСП і ДВП

Різниця між МДФ і ДСП полягає не лише у вартості (ДСП-панелі набагато дешевші), але передусім у способі виготовлення та характеристиках. 

Перше – це те, що ДСП виготовляють із тирси, яка при розрізі добре проглядається і може кришитися, з МДФ такої проблеми немає, адже за своєю щільністю вона майже така сама як дерево.

Друге – це екологічність і вплив на здоров’я. Для склеювання стружки у ДСП використовують багато смол і формальдегідів, які при недотриманні умов використання та високій температурі можуть випаровуватися і впливати на дихальну систему. Для МДФ використовують лише натуральні деревні смоли, які зовсім нешкідливі.

Третє – з МДФ набагато легше працювати, їх зручно нарізати, просвердлити, фарбувати і навіть злегка вигинати. що є великою проблемою для ДСП. 

Крім того, МДФ значно міцніші й менш схильні до деформацій, ніж ДСП. 

Отже, питання – що краще МДФ чи ДСП – може мати дві відповіді. МДФ кращі за багатьма параметрами і характеристиками для фасадів меблів та облицювання стін. Але якщо вам не потрібні масштабні роботи, а лише виготовлення днищ, перегородок або шумоізоляція, то навіщо платити більше, для цього чудово підійдуть ДСП.



Каталог товарів
Каталог товарів