Каталог товарів

Робимо стелаж з дерева своїми руками

Робимо стелаж з дерева своїми руками

Робимо стелаж з дерева своїми руками

Стелаж для зберігання речей — дуже корисний предмет інтер’єру. Його можна встановлювати як у господарчих приміщеннях на кшталт гаража, так і безпосередньо в житлових кімнатах. Виготовивши стелаж своїми руками, ви отримаєте меблі оптимальної конфігурації й дизайну. У цій покроковій інструкції ми розберемося, як це зробити. 


1 - Робимо стелаж з дерева своїми руками

Як зібрати простий стелаж із дерева власноруч?

Завдання буде відносно простим. Ви легко впораєтесь з ним, навіть якщо не маєте жодного досвіду роботи з меблями. Все що від вас потрібно — уважність і дотримання наведених в інструкції рекомендацій. 

1. Проєктування майбутнього стелажа

Спочатку треба визначитись, де будуть встановлені такі меблі. Заміряйте доступні вам габарити — висоту, ширину й глибину. Пам’ятайте, що вам не обов’язково використовувати весь вільний простір. Іноді раціонально зробити невеликий відступ від стіни, щоб не пошкоджувати оздоблення, а також забезпечити зручний доступ до речей з обох боків. 

Щоб зробити стелаж з дерева своїми руками, необхідно розробити його креслення. Намалюйте просту схему розташування полиць і нанесіть на неї розміри. Враховуйте, що оптимальна відстань між стійками буде залежати від обраного вами матеріалу:

  • м’яке дерево як-то сосна — 40–50 см;

  • тверді породи деревини на кшталт дуба — 50–70 см;

  • алюміній — 40–60 см;

  • сталь — 80–100 см. 

Висота полиць для зберігання господарських дрібниць — від 20 см, для книг — від 30 см, для інструментів і автомобільних аксесуарів — від 40–50 см. Ще одна корисна порада — залишити більше простору на найнижчому рівні. У квартирі ви можете використовувати його для зберігання пилососа й великих коробок, а в гаражі — для коліс, дисків і шин. 


2 - Робимо стелаж з дерева своїми руками

2. Підготовка матеріалів та інструментів

Перш ніж братися до роботи, переконайтесь, що ви зібрали все необхідне. В такому разі можна зробити стелаж у гараж своїми руками в найкоротші терміни — буквально за пару днів. Якщо ж ви забудете навіть про найдрібнішу деталь, процес точно розтягнеться надовго. 

Отже, каркас для підлогових і навісних стелажів найчастіше виготовляють з дерев’яного бруса 40х60 мм. Якщо ви плануєте класти на полиці дуже важкі предмети, цей розмір можна збільшити до 60х60 мм. У господарчих приміщеннях для зберігання інструментів також часто використовують меблі на основі металевих куточків і алюмінієвих профілів. 

Додатково вам знадобляться:

  • дошки товщиною 30 мм для перемичок;

  • пиломатеріали товщиною 20 мм для полиць;

  • металеві куточки для кріплення такої конструкції;

  • саморізи;

  • столярний клей;

  • захисне просочення. 

Приділіть особливу увагу останньому пункту. Щоб зробити якісний стелаж своїми руками, ми радимо вибирати універсальний засіб, який забезпечить захист від цвілі, вологи та полум’я. Це буде гарантією тривалого терміну служби ваших меблів. Ще один момент — ви можете прикріпити таку конструкцію до стіни. У такому випадку вам знадобляться дюбелі. 

Для стелажа варто підготувати стандартний набір інструментів:

  • шурупокрут або викрутку;

  • молоток і киянку;

  • пилу — ручну чи циркулярну;

  • пензлі;

  • олівець для розмітки;

  • свердла (для дриля чи шурупокруту);

  • шліфувальну машинку для фінішної обробки деревини. 

3 - Робимо стелаж з дерева своїми руками

3. Виготовлення стелажа своїми руками: покрокова інструкція

Займатися виготовленням меблів краще просто неба. Якщо такої можливості немає, варто захистити від бруду інші поверхні, накривши їх плівкою. Окрім того, подбайте про свою безпеку — використовуйте респіратор та окуляри. Будь-які операції з деревиною проводяться тільки в добре провітрюваному приміщенні. 

Щоб зібрати стелаж своїми руками, дотримуйтесь таких рекомендацій:

  1. Розкладіть на підлозі бруси й дошки. Подбайте про гарне освітлення робочої поверхні. Нанесіть на них розмітку згідно з розмірами в кресленні. 

  2. Наріжте пиломатеріали на деталі потрібної довжини. 

4 - Робимо стелаж з дерева своїми руками

  1. Позначте на брусах точки для розміщення полиць — прикладіть до них дошки під кутом 90° та обведіть торці олівцем. 

  2. Зробіть пази, за допомогою яких перемички кріпляться до брусів. Будьте уважні — вони повинні бути на 1–1,5 мм вужче дошок, щоб забезпечити міцність меблів. Спочатку зробіть тонкі пропили, а потім приберіть зайву деревину стамескою. 

  3. Щоб зробити своїми руками з дерева меблі, треба буде обробити відповідним чином матеріал для них. На цьому етапі необхідно зачистити всі дошки й бруси шліфувальною машинкою, а потім вкрити їх захисним просоченням у кілька шарів. Дотримуйтесь інструкції, наведеної виробником рідкого засобу. 

  4. Коли пиломатеріали остаточно просохнуть, починайте складання. Промажте пази столярним клеєм і забийте перемички. Щоб не пошкодити деталі, можна використовувати киянку. 

  5. Деталі кріпляться до каркаса за допомогою саморізів. Щоб дерево не потріскалось під час закручування, спочатку просвердліть в ньому отвори. Вибирайте свердло на 1 мм менше в діаметрі. 



  1. Підготуйте планки для полиць — вони кріпляться до переднього й заднього ряду стійок. Для розміщення цих деталей також можна зробити пази за схемою, наведеною вище. 

  2. Щоб на полиці можна було класти невеликі предмети, їх обшивають дошками. Якщо нижній рівень буде призначений для зберігання коліс, на першому ряду цей пункт можна пропустити. 


6 - Робимо стелаж з дерева своїми руками

  1. Останній етап — фарбування. Підберіть засіб за кольором і додатковими властивостями. Для продовження терміну використання меблів можна використовувати антисептичну ґрунтовку для дерева. Обов’язково вкрийте стелаж лаком у 3–5 шарів. Це забезпечить додатковий захист від впливу вологи й механічних пошкоджень. 


7 - Робимо стелаж з дерева своїми руками

Який стелаж можна зробити своїми руками з дерева?

Роботу з меблями теж можна назвати творчістю. Вам не обов’язково обмежуватися типовими конструкціями. Ви можете зробити стелаж з дерева власноруч, вибравши для нього незвичайні форми та матеріали. Наприклад, у гаражі буде дуже зручною розсувна конструкція для зберігання речей, а у квартирі з класичним дизайном інтер’єру будуть чудово виглядати грубі необроблені дошки для полиць. 

Стаціонарний стелаж

Справжня класика, яка буде доречною в будь-якому приміщенні — від складу до спальні. Його можна використовувати для зберігання дрібних сувенірів та інструментів, побутової хімії та косметики, для книг і харчових продуктів. Перевагами таких конструкцій можна назвати:

  • легкість виготовлення;

  • високу місткість і вантажність;

  • довговічність, невимогливість до ремонту й обслуговування. 

8 - Робимо стелаж з дерева своїми руками

Настінний стелаж

На відміну від стаціонарної конструкції, ці моделі не спираються на підлогу. Вони кріпляться до стіни за допомогою міцних дюбелів чи анкерів. Полиці навісних стелажів часто бувають відкидними — для їх фіксації використовують ремінці чи металеві шарніри. Перевагами таких меблів вважаються:

  • економія місця в малогабаритному приміщенні;

  • можливість гнучкої зміни планування кімнати;

  • легкість конструкції. 


9 - Робимо стелаж з дерева своїми руками

Розбірний пересувний стелаж

Підходить для зберігання стандартного набору інструментів, що використовується в будівництві чи ремонті автомобілів. Його можна виготовити в формі двох драбин, з’єднаних між собою дверними петлями у верхній точці. Між їх сходинками перекидаються дошки, які легко знімаються в разі необхідності. Внизу встановлюються меблеві коліщатка — такі самі, як на офісних кріслах. Пересувна конструкція має наступні переваги:

  • мобільність, зручність використання в конкретному місці;

  • можливість регулювати розміри меблів відповідно до ваших потреб;

  • легкість. 


10 - Робимо стелаж з дерева своїми руками

Як декорувати саморобний стелаж?

Коли мова йде про меблі в гараж для зберігання інструментів, їх естетичні властивості можна ігнорувати. Якщо ж вам цікаво, як зробити стелаж для житлових приміщень квартири чи приватного будинку, варто подумати про його декорування. Ви можете використовувати наступні варіанти:

  1. Кращий матеріал для меблів з цінних порід дерева — тонувальний лак. Він не просто зберігає природну рельєфну фактуру основи, але й підкреслює її, роблячи полиці й стійки стелажа більш виразними. 

  2. Чудовою альтернативою послужить акрилова фарба для внутрішніх робіт. Вона дуже швидко висихає й майже не має запаху. Завдяки утворенню тонкої полімерної плівки цей засіб надійно захищає деревину від механічних пошкоджень і впливу вологи. 

  3. Якщо ви хочете отримати оригінальну текстуру, але не хочете витрачати час і сили на малювання, можна обклеїти меблі декоративною плівкою. Для деревини підійде той самий матеріал, що й для ДСП чи МДФ. Не забудьте зробити попередні заміри — довжина рулону має узгоджуватися з розмірами стелажа. 

  4. Цікавий варіант для тих, хто не любить стандартні дизайнерські рішення — вибір альтернативних матеріалів для полиць. Ви можете вкривати їх натуральним каменем, керамічною пліткою, металом тощо. Але в такому випадку необхідно посилити каркас — виберіть брус більшої товщини та міцні металеві куточки для кріплення дошок. 


Каталог товарів
Каталог товарів