Каталог товарів

Реставруємо стільницю для кухні з ДСП власноруч

Реставруємо стільницю для кухні з ДСП власноруч

Немає нічого вічного — навіть найякісніші меблі з часом починають зношуватися, втрачаючи презентабельний вигляд. Але дрібні пошкодження — це не остаточний вирок. Ви можете відремонтувати стільницю з ДСП власноруч, використовуючи досить прості методи й доступні матеріали. Розповідаємо, якими бувають дефекти покриття, як з ними боротися і що для цього знадобиться. 


Реставруємо стільницю для кухні з ДСП власноруч

Що робити, якщо стільниця з ДСП на кухні вже не виглядає як нова?

Перше правило — будь-які пошкодження треба усувати негайно. Ламіноване покриття ДСП використовується не тільки для дизайну, а й для захисту меблів. Воно не дає чутливому матеріалу просочуватися вологою, постійною присутньою на кухні. Чим довше ви зволікаєте, тим гіршими будуть наслідки — дрібні подряпини з часом перетворюються на наскрізні дірки. 

Реставрація кухні з ДСП може бути дуже складним і кропітким процесом — все залежить від масштабу проблем. Якщо ви не впевнені у своїх силах, краще запросити спеціаліста, який скористається професійними інструментами та підбере необхідні матеріали. У деяких випадках ремонт кухонної стільниці взагалі буде нераціональним — поверхню простіше замінити повністю. У цьому є свої переваги — ви можете кардинально оновити дизайн меблів на кухні. 

Види пошкоджень та способи їх усунення

Реставрація кухні з ДСП вимагає індивідуального підходу. Вибір технології ремонту стільниці буде залежати від характеру, масштабів та складності її ушкодження. Розглянемо популярні дефекти та способи боротьби з ними. 

Подряпини

Найбільш розповсюджений тип пошкодження. Його причина — контакт поверхні з гострими металевими інструментами на кшталт ножів. Подряпини також виникають, коли ви тягнете важкі тверді предмети по стільниці з ДСП. 

Вибір технології ремонту буде залежати від характеру ушкодження. Якщо ви маєте справу з легкими ушкодженнями, вам буде достатньо скористатися простим способом:

  • підберіть меблевий штрих відповідного кольору;

  • заповнюйте ним подряпини, поки не отримайте рівну поверхню;

  • відполіруйте матеріал грубою тканиною, наприклад, повстю;

  • нанесіть лак в кілька шарів. Щоб стільниця з ДСП виглядала естетично, обробіть її повністю, від краю до краю. 


Якщо ушкодження добралися до декоративної підкладки, треба вибрати альтернативну технологію:

  • подряпини усувають за допомогою воску. Його наносять гумовим шпателем таким чином, щоб отримати рівну поверхню;

  • пошкоджену ділянку розрівнюють і полірують грубою тканиною;

  • після застигання воскової пасти на ній домальовують візерунок ретушуючим фломастером;

  • край малюнку затирають, щоб не створювати різких переходів;

  • всю стільницю вкривають лаком в кілька шарів. 

Відколи

Зазвичай з’являються на торцях і кутках. Виникають в результаті ударів твердими й важкими предметами. наприклад, при їх падінні. На кухні такі пошкодження часто з’являються біля мийки, де матеріал послаблюється внаслідок постійного впливу вологи. 

Реставруємо стільницю для кухні з ДСП власноруч

Такі дефекти сильно псують зовнішній вигляд меблів. На щастя, ви можете позбутися них своїми руками, хоча для цього вам знадобиться трошки майстерності:

  • збийте залишки покриття в пошкодженій ділянці за допомогою стамески. Вирівняйте поверхню дрібним наждачним папером;

  • заповніть пробіли спеціальною восковою пастою для ремонту меблів. Розігрійте її так, щоб вона стала максимально пластичною;

  • дочекавшись повного висихання воску, вирівняйте його спочатку стамескою, а потім наждачним папером, щоб отримати потрібну форму;

  • відполіруйте відремонтовану ділянку повстю;

  • вкрийте всю площу стільниці лаком.

Якщо пошкодження дуже масштабне, краще не домальовувати текстуру фломастерами, а повністю замінити покриття. Ви можете купити спеціальну полімерну плівку з малюнком, який відповідає вашим смакам. Але її потрібно клеїти дуже уважно й обережно, щоб отримати рівну гладку поверхню без бульбашок. 

Тріщини

На кухні зазвичай виникають через підвищену вологість і розбухання стільниці з ДСП. Якщо пошкодження дуже масштабне — проходить наскрізь чи від краю до краю, поверхню не ремонтують, а замінюють повністю. Якщо тріщина відносно невелика, ви можете відреставрувати стільницю для кухні простим методом:

  • наберіть у шприц клей ПВА. Якщо отвір тріщини дуже вузький, використовуйте для ремонту голку;

  • заповнюйте порожнечу клеєм, поки він не почне витікати назовні;

  • витріть залишки м’якою тканиною;

  • стягніть поверхню струбцинами, поставивши їх по обидва боки від тріщини;

  • залиште стільницю на добу;

  • відреставруйте поверхню так, як ви б робили це у випадку з потертостями — відполіруйте, відновіть текстуру фломастерами відповідного кольору й нанесіть лак у кілька шарів.

Пропали

На кухні частіше утворюються від гарячого посуду, в інших кімнатах — від нагрівальних приладів і цигарок. Ремонт стільниці можливий тільки в тому випадку, якщо внутрішній шар ДСП не обвуглився. Якщо пошкодження наскрізне, поверхню замінюють повністю. 

Відновлення покриття відбувається за наступною технологією;

  • дрібні пошкодження затираються наждачним папером, великі збиваються стамескою;

  • утворену порожнечу заповнюють меблевим воском, який шліфують повстю;

  • далі реставрація відбувається за стандартною методикою, описаною вище — відновлюється текстура, на поверхню наносять лак. 

Потертості

Частіше за все питання, як відновити стару стільницю, виникає після довгого інтенсивного використання меблів. Потертості з’являються на ній природним шляхом — їх причиною можуть бути навіть звичайні ганчірки для кухні. Для усунення таких дефектів можна скористатися одним з двох популярних методів:

  1. Обробити меблевим воском, ретельно підібравши засіб за кольором. 

  2. Розмочити кінчик фломастера, вилити отриманий барвник на ганчірку з мікрофібри та розтерти ушкоджену ділянку. 

Реставруємо стільницю для кухні з ДСП власноруч

Незалежно від вибраного вами способу ремонт кухонної стільниці завершується нанесенням лаку в кілька шарів. 

Розбухання від вологи

Якщо поверхня тільки почала деформуватися і в ній не утворився наскрізний отвір, її ще можна врятувати. Збийте ушкоджене покриття за допомогою стамески та приберіть зайву тирсу. Залиште стільницю в теплому сухому місці до повного висихання — на добу чи навіть більше. 

Через добу встановіть деталь на місце й закріпіть її належним чином. Для заповнення порожнечі приготуйте суміш з тирси та спеціального клею для ремонту ДСП. Можна використовувати й клей ПВА, однак він застигає довше й утворює відносно м’яку масу. 

Наносіть клейовий склад м’яким гумовим шпателем. Ретельно розрівнюйте його, поки він не застиг. Покладіть зверху пласку панель з ДСП, МДФ чи фанери. Затисніть її пресом та залишайте до повного висихання. Через добу зніміть цю конструкцію та вирівняйте поверхню наждачним папером. Подальший ремонт відбувається за знайомою вам інструкцією — її ви знайдете в розділі «подряпини». 

Реставрація кухні з ДСП: який матеріал краще обрати?

Ми багато казали про засоби, які стануть у пригоді під час відновлення стільниці. Але який з них краще обрати? Чи є в них альтернативи? Даємо відповідь на це питання в огляді матеріалів для ремонту кухонних меблів. 

Клей

Найчастіше використовується для заповнення вузьких тріщин. Спеціальний клей утворює дуже тверду масу при застиганні. За характеристиками вона нічим не відрізняється від стільниці з ДСП чи з дерева. Клей ПВА також змішують з тирсою, щоб заповнювати досить великі порожнечі — відколи чи набряклі від вологи ділянки. 

Меблевий штрих

Акриловий олівець, який відновлює полімерне покриття матеріалу, покращуючи його зовнішній вигляд та забезпечуючи надійний захист від вологи. Такий інструмент підбирають за кольором, адже він тонує поверхню, надаючи їй потрібний відтінок. Користуватись меблевим штрихом набагато легше, ніж альтернативними матеріалами, але він коштує дорожче. Тому його використовують для усунення дрібних дефектів. 

Реставруємо стільницю для кухні з ДСП власноруч

Відтінковий віск

За властивостями та способом застосування дуже схожий на акриловий олівець. Але такий матеріал постачається у великих банках і коштує набагато дешевше. Перед початком роботи його необхідно розтопити на водяній бані. За допомогою воску можна реставрувати досить великі поверхні. Він також підбирається за кольором меблів. 

Ретушуючий фломастер

Спеціалізований маркер, який допомагає відновити фактуру поверхні. Найчастіше він тонується під поширені породи дерева, хоча існують й варіанти під камінь чи метал. Такий інструмент ідеально підходить для усунення найдрібніших дефектів — маленьких подряпин чи потертостей. 

Лак

Використовується для закріплення результатів і захисту поверхні від механічних ушкоджень. Після повного висихання утворює тонке тверде покриття — прозоре чи тоноване. Зазвичай меблі вкриваються лаком у кілька шарів, що робить їх надійними й витривалими. 

Повне перекриття

Якщо у вас виникає питання, як відреставрувати стільницю, ви можете повністю змінити дизайн кухні. ДСП-плита послужить чудовою основою для інших матеріалів:

  • тонкого шару натурального каменю;

  • масиву деревини;

  • керамічної плитки. 

Поради з ремонту та профілактики пошкоджень стільниці

Щоб кухонні меблі лишались гармонічним елементом інтер’єру приміщення та не створювали для вас додаткових проблем, зверніть увагу на наступні рекомендації:

  1. Підбирайте лак під інші предмети. Якщо фасади шаф глянсові, поряд з ними доречно розмістити блискучу стільницю, якщо матові — варто віддати перевагу шорсткому покриттю. 

  2. Якщо ви не можете підібрати фарбу точно в тон, вкрийте всю поверхню тонувальним лаком. Це допоможе приховати різницю кольорів. 

  3. Щоб захистити ДСП-плити від вологи, вкривайте їх торці меблевим силіконом. Не забувайте також про необхідність крайкування стільниці на кухні. 

Реставруємо стільницю для кухні з ДСП власноруч





Каталог товарів
Каталог товарів