Каталог товарів

Як зробити полицю чи тумбу для взуття своїми руками?

Як зробити полицю чи тумбу для взуття своїми руками?

Якщо ви хочете навчитися виготовляти меблі власноруч, почніть з передпокою. Зазвичай у цьому приміщенні використовують дуже прості практичні предмети — без складних форм і декору. Сьогодні ми розкажемо, як зробити тумбочку для взуття своїми руками — які матеріали й інструменти вам знадобляться, яких правил варто дотримуватися та які покриття краще вибрати. 

Тумба для взуття в передпокій — чи вийде зробити власноруч?

Така задача не буде складною навіть для початківців. Вам знадобиться мінімальна кількість інструментів і фурнітури. Ви також зможете експериментувати з різними способами кріплення чи техніками складання — це майже не вплине на результат. 

Як розмістити взуття в передпокої: вибір тумби під взуття - порада від МебельОК

Найголовніше — вам не доведеться витрачати багато грошей. Тумба для зберігання взуття має невеликі розміри у порівнянні з шафою, поличками для книжок чи кухонною робочою поверхнею. Це означає, що вам знадобиться обмежена кількість матеріалів, які ви зможете розкроїти власноруч. 

Які є варіанти тумб під взуття своїми руками?

Класичний варіант — відкрита етажерка. Вона складається з кількох полиць, розташованих одна над одною. Виготовити таку тумбу для взуття своїми руками найпростіше — у ній немає складних деталей чи технологічних рішень. Етажерки можуть бути прямими чи кутовими. Існують також варіанти з бічними стінками чи без них. Якщо ж ви шукаєте альтернативи, радимо також розглянути наступні конструкції:

  • підвісні полиці для взуття, що кріпляться до стіни. Дозволяють максимально ефективно використовувати вільний простір у приміщенні;

  • шафи без дверей — мають ніжки, бічні стінки й верхню кришку. Приховують взуття від поглядів, але забезпечують швидкий доступ до нього;

  • класичні шафи з висувними шухлядами. Можуть також використовуватися для зберігання аксесуарів — кремів, губок тощо;

  • комоди з поворотними шухлядами, що нахиляються вперед. Дозволяють зберігати взуття вертикально, забезпечують баланс між місткістю й використанням вільного простору;

  • полиці-каруселі. Обертаються у вертикальній площині. Підходять для зберігання великої кількості взуття різних типів. 

image12.jpeg

Вибір матеріалу для виготовлення меблів під взуття

Коли мова йде про сучасні меблі, першим на думку спадає МДФ. Цей матеріал дуже схожий на ДСП — він виробляється зі стружок, склеєних органічними смолами. Але він виготовляється з ретельно відібраної сировини, що робить його більш міцним і стійким до впливу зовнішнього середовища. МДФ буде оптимальним варіантом за співвідношенням ціни й довговічності, а також товщини й міцності. 

Для складання меблів у передпокої також можна використовувати наступні матеріали:

  • фанеру — має такий самий унікальний рельєфний малюнок, як у масиву натуральної деревини. Стійка до впливу вологи;

  • звичайний ДСП — коштує дешевше МДФ, дуже міцний і стійкий до механічних пошкоджень. Мінус — низька вологостійкість;

  • ДВП — тонкі недорогі аркуші, прості в обробці й складанні. Серед мінусів — специфічний вигляд і низька несуча здатність, що обмежує розміри меблів. 

МДФ чи ДСП — що краще для ліжка | Світ Матраців

Тумба для взуття своїми руками: інструменти, які знадобляться

Базовими електричними інструментами для вас будуть лобзик і дриль. Оскільки завдання відносно легке, останній можна замінити компактним шурупокрутом. Якщо ви плануєте продовжувати свої експерименти й виготовляти інші види меблів, можна також придбати циркулярну пилу, яка значно прискорить роботу. До обов’язкового списку інструментів також входять:

  • термічний клейовий пістолет;

  • наждачний папір;

  • лінійка й бульбашковий рівень;

  • простий олівець;

  • малярна кисть. 


Инструменты и расходники для производства мебели - FIX Shop

Як зробити тумбочку для взуття своїми руками: інструкція по типу конструкції

Полиця

Підготуйте матеріали. Вам знадобляться аркуші ДСП, МДФ чи фанери товщиною від 16 до 22 мм. Ви можете розкроїти їх самостійно чи замовити подібну послугу при купівлі матеріалів. Стандартними вважаються полиці висотою 60 чи 90 см і шириною 60 см. Для комфортного використання меблів залишайте проміжок у 15–25 см між рівнями полиць. 

Полиця для взуття Т-3 купити, Полиця для взуття Т-3 ціна, Полиця для взуття Т-3 недорого

Інструкція виглядає наступним чином:

  1. Накресліть ескіз і розмітьте всі габарити. Зробіть розгортки, в яких будуть вказані розміри кожної окремої деталі. Вам знадобляться полиці й дві бічні стінки. 

  2. Розпиліть листовий матеріал лобзиком. Вибирайте максимальну швидкість руху пилки й відключайте маятниковий хід. Тримайте інструмент рівно, але уникайте зайвого тиску на нього. 

  3. Обробіть нерівні краї наждачним папером чи дрібним напилком. Щоб меблі були естетичними й довговічними, варто уникати сколів, тріщин та інших дефектів. 

  4. Складіть полки. З’єднайте їх за допомогою саморізів. Прикрутіть металеві куточки спочатку до полиць, а потім до боковин. 

  5. Простір внизу можна закрити рейкою, а верхню полицю — накрити кришкою. Але це не обов’язково — ви можете вибирати декоративні рішення самостійно. 

  6. Якщо меблі виготовлені з фанери чи деревини, вкрийте їх лаком або фарбою. Для ДСП і МДФ знадобляться полімерні крайки. 

Як зробити шафу своїми руками: покрокова інструкція + фото та опис

Етажерка (стійка)

Найпростіша модель, яка чудово виглядає в інтер’єрі будь-якого стилю. Для неї знадобляться полки з листового матеріалу товщиною від 8 до 16 мм. Вертикальними стійками будуть виступати дерев’яні бруски від 20х20 до 40х40 мм. Ви також можете використовувати в якості горизонтальних опор дошки чи бруски шириною від 20 мм. 

Етажерка для взуття своїми руками

Під час виготовлення дотримуйтесь наступної інструкції:

  1. Випиляйте заготовки необхідного розміру. 

  2. З’єднайте стійки горизонтальними перекладинами. Ретельно виміряйте їх положення й розмітьте місце кріплення олівцем. 

  3. Просвердліть отвори. Виберіть свердло діаметром на 1 мм менше за саморіз. Це необхідно, щоб деревина не розтріскалась під час монтажу. 

  4. Закріпіть горизонтальні перекладини металевими меблевими куточками. Покладіть на них полки. Можна додатково зафіксувати їх саморізами чи клеєм. 

  5. Підберіть декор для моделі з дерева чи крайки для виробів з МДФ. 


Як зробити полицю чи тумбу для взуття своїми руками?

Шафа для взуття

За конструкцією такі меблі дуже схожі на полиці. Відмінність полягає в тому, що вони закриті з усіх боків. Вам знадобляться: дві боковини, верхня кришка, дверцята й кілька полок. Задню стінку можна виготовити з ДВП — недорогого матеріалу, який легко піддається обробці. Зробити шафу для взуття своїми руками нескладно. 

Як зробити полицю чи тумбу для взуття своїми руками?

Перші етапи інструкції будуть такими самими, як у випадку з полицею, тому зосередимся саме на відмінностях:

  1. Розкроїть матеріали. 

  2. Прикрутіть меблеві куточки спочатку до полиць, потім до боковин. 

  3. Накрийте шафу кришкою, зафіксуйте її саморізами. 

  4. Закріпіть задню панель з МДФ цвяхами чи будівельним степлером. 

  5. Встановіть дверцята. Для кожної з них знадобиться принаймні дві петлі. Ретельно відміряйте їх положення перш ніж братися до монтажу. 

  6. Зафіксуйте кожну петлю 1–2 саморізами. Обов’язково перевірте їх хід перед тим, як вкручувати всі необхідні кріплення. 

Як зробити шафу своїми руками: покрокова інструкція + фото та опис

Тумба

Компактна модель, що підійде для невеликого передпокою. Зазвичай всередині встановлюються тонкі ґратчасті полички для взуття з металу. Це дозволяє максимально ефективно використовувати внутрішній простір. 

Тумба для взуття в передпокій вибираємо оптимальний варіант | Мебель

Щоб зробити тумбу під взуття своїми руками, дотримуйтесь такої інструкції:

  1. Розкроїть заготовки. Вам знадобляться дно, дві боковини, кришка, задня стінка й дверцята. 

  2. На боковинах розмітьте розташування полиць. Оптимальна відстань між ними — 15–20 см. 

  3. Приміряйте полиці. Якщо вас все влаштовує, закріпіть меблеві куточки саморізами. 

  4. Далі складайте тумбу за звичною інструкцією. Не забувайте приміряти петлі та перевіряти правильність їх ходу перед остаточною фіксацією. 

Комод Тумба Тумбочка Полиця для одягу Полка для одежды Комод для офиса: 1 788 грн. - Меблі для спальні Київ на Olx

Як задекорувати поличку чи тумбу, зроблену власноруч?

Для фанери й натуральної деревини підходять лаки або морилки. Ці захисні засоби підкреслюють природну фактуру натурального матеріалу та виділяють його рельєфний малюнок. Їх наносять в кілька шарів, що дозволяє отримати дуже міцне й довговічне покриття, стійке до механічного зносу та впливу вологи. 

Вибір декору також залежить від ваших вподобань. Ви можете скористатися плівкою з імітацією фактури будь-якого матеріалу — від деревини до бетону, від металу до коштовного каміння. Вам також доступні покриття з різноманітними принтами — квітковими, геометричними, рослинними тощо. 

Купити тумбу для взуття з сидінням в Києві, недорого | Культ Меблів

Ще один варіант декорування меблів з дерев’яних дошок — випалювання малюнку спеціальним пристроєм. Така робота досить важка — вона потребує уважності й точності. Але результат вас приємно вразить — ви отримаєте контрастний рельєфний візерунок. 

Кілька секретів виготовлення гарної і місткої тумби для взуття

  1. Приділяйте якомога більше уваги етапу планування й проєктування. Саме від нього буде залежати 80% успіху. 

  2. Якщо ви працюєте з тонким чутливим матеріалом, обов’язково проклеюйте місце розпилу міцною ізоляційною стрічкою з обох боків, щоб уникнути сколів. 

Купити Порізка матеріалів - Порізка ДСП 10 мм, ціна 6.6 грн. в Києві | Peral - Мебельная компания


  1. Просвердлюйте посадкові місця під великі саморізи, щоб вони не розколювали деревину чи плити. Вибирайте для цього свердло діаметром на 1 мм менше за кріплення. 

  2. Починайте з простих моделей. Не беріться одразу за складні конструкції на кшталт полиць-каруселей чи галошниць, що відкриваються з нахилом вперед. 

Креслення шафи для взуття. Взуття своїми руками – різні варіанти тумб для взуття. Вуличні полиці - метал та пластик

Переваги підставки для взуття своїми руками

Головний плюс виготовлення меблів власноруч — можливість значно зменшити їх ціну. Фактично, ви замінюєте оплату праці спеціаліста своїм вільним часом. Для більшості людей це буде дуже вигідний обмін, який дозволить їм отримати користь від хобі. 

Купити тумбу для взуття - реальні поради покупцям.

Ще одна перевага — виготовлення тумби чи стелажу за індивідуальним проєктом. Такі меблі будуть відповідати габаритам і стилю оформлення передпокою у вашому домі. Ви також можете експериментувати з їх виглядом, вибираючи потрібні принти, кольорові схеми чи інші види декору. 

Каталог товарів
Каталог товарів