Каталог товарів

Як пиляти фанеру і ДСП без сколів: способи та засоби від Томека

Як пиляти фанеру і ДСП без сколів: способи та засоби від Томека

Справу майстра видно в дрібних, але дуже важливих деталях. У виготовленні меблів це відсутність сколів, тріщин та інших дрібних дефектів. Якісна обробка допомагає зберегти первісні властивості матеріалу — міцність, стійкість до впливу вологи й естетичний вигляд. Тому варто розповісти докладніше, як розрізати фанеру в домашніх умовах, щоб отримати ідеальний результат.

Стандартні розміри фанери та листів ДСП

Продукція більшості виробників має типові характеристики. Через це меблевим майстрам потрібно розкроювати її, щоб отримати заготовки потрібних розмірів. При різанні фанери ви маєте справу з листами наступних розмірів, у мм:

  • 1220х1220;
  • 1525х1220;
  • 1525х1525;
  • 1250х1250;
  • 1525х1250;
  • 1600х1220;
  • 1600х1250;
  • 1600х1600. 

Перші три варіанти — найбільш розповсюджені. Всі інші зустрічаються набагто рідше.

Ще один матеріал, який часто використовують у виробництві меблів — ламіновані деревностружкові плити (ЛДСП). Вони міцні, надійні, стійкі до механічних пошкоджень і недорогі. При роботі з ними ви можете зустріти листи таких розмірів, у мм:

  • 1830х2440;
  • 1830х2620;
  • 1830х2750;
  • 1830х3060;
  • 2135х3690;
  • 2135х3750;
  • 2440х4100;
  • 2440х5200;
  • 2500х5500;
  • 2500х5600.

Майстрам доводиться різати ДСП товщиною від 5 до 38 мм. Найбільший попит мають моделі на 8, 10, 12, 16, 18, 22 і 25 міліметрів. 

Що впливає на якість різання цих матеріалів?

Найголовнішим фактором буде вибір інструментів. З’ясовуючи, як різати фанеру, майстри зазвичай зупиняються на циркулярних пилах та електролобзиках. Якщо матеріал досить тонкий, його можна розкроїти за допомогою дуже гострого ножа. Ще однією альтернативою для різання меблевих плит буде кутова шліфувальна машинка (КШМ, «болгарка») з диском по дереву. Однак цей варіант вимагає певних навичок — він досить складний і небезпечний. 

imag2.png

 

Важливо підібрати не тільки інструмент для розкроювання листів, але й витратні матеріали до нього. Вибирайте спеціалізовані леза, пилки й диски, призначені саме для таких матеріалів. Це допоможе оптимізувати робочий процес, зменшити похибку й підвищити рівень безпеки. 

 

На якість розпилювання фанери й ДСП також буде впливати підготовка робочого місця. Воно має бути просторим, чистим і добре освітленим. Якщо листи досить великі, для них можуть знадобитися додаткові підпорки з напрямними. 

Правила розпилу фанери та ДСП


  1. При використанні електричного інструмента мінімізуйте швидкість подачі листового матеріалу. Старайтесь уникати смикання й товчків. 
  2. Якщо ви користуєтесь ножем чи ручною пилкою, тримайте їх під гострим кутом до поверхні, щоб зменшити площу контакту металу з плитою. 
  3. Щоб уникнути пошкодження фанери, на неї клеять стрічку, яка підвищує міцність матеріалу, не дозволяючи йому тріскатися в місці розрізу. 
  4. Для роботи з ЛДСП використовують гострий ніж, яким розрізають ламіноване покриття. В ідеалі пилка має контактувати тільки з внутрішніми шарами, а не з зовнішнім. 
  5. Після закінчення різання варто відшліфувати місце розкрою. Скористайтесь дрібним напилком. Рухайте його від країв до центру. 

imag3.png

 

Чим не вийде рівно розпиляти фанеру чи ДСП?

 

В інтернеті та в журналах з будівництва своїми руками можна знайти інструкції з розкроювання матеріалів звичайною пилою-ножівкою. Автори радять вибирати інструменти для деревини з дрібними зубцями. Він дійсно швидко справляється зі своєю роботою. Але вам не варто очікувати від нього високої якості результату. Навіть якщо ви ідеально контролюєте рухи своєї руки, пилка може згинатися, змінюючи напрямок руху. Це призводить до викривлення зрізу та появи суттєвих дефектів. 

 

Також можна побачити інструкції, як пиляти фанеру без сколів «болгаркою». Суть майже така сама — вам треба вибирати для кутових шліфувальних машин диски з дрібними зубчиками. Скориставшись цією порадою, ви знову зіткнетесь зі згаданою вище проблемою. Вести такий інструмент рівно дуже складно. Окрім того, він не дає бажаного рівня безпеки. Через це вам доведеться ризикувати травмами, не отримуючи від того жодних плюсів. 

 

Відносно вдале рішення для різання ДСП без сколів — звичайний ручний лобзик. Але й він вимагає певної майстерності. Щоб отримати рівну лінію, ви маєте бездоганно контролювати рухи своєї руки та ретельно відмірювати відстані перед початком роботи. За наявності сучасних електричних інструментів використання таких пилок не буде доцільним. 

 

imag4.png

 

То чим краще різати фанеру?

 

Різання електролобзиком

 

Цей інструмент буде найточнішим. Але варто зазначити, що його продуктивність не надто висока — для розпилювання великого листа доведеться витратити чимало часу. Щоб отримати найкращий результат, дотримуйтесь наступних порад:

  • підбирайте відповідне полотно. Для розкроювання фанери й ЛДСП підходять моделі з рівними дрібними зубчиками, без відхилень убік. Зазвичай вони мають маркування Precision;
  • обов’язково перевірте цілісність пилки й правильність встановлення налаштувань. Якщо є така можливість, протестуйте інструмент скраю чи на непотрібній заготовці;
  • завжди відключайте маятниковий хід. Він прискорює роботу, але робить її більш грубою, збільшуючи ймовірність появи дефектів;
  • якщо є така можливість, при роботі з електролобзиком використовуйте паралельний упор чи напрямну шину. Вони допомагають вибрати правильний напрямок руху інструмента;
  • виставляйте максимально можливі оберти. Не змінюйте їх під час розпилювання. Бажано використовувати пристрої з функцією плавного старту;
  • надійно закріплюйте заготовку — вона не має зсуватися. Якщо її доводиться рухати, використовуйте для цього спеціальні напрямні;
  • якщо є можливість, підключайте пилосос. Зменшивши кількість відходів на робочому місці, ви будете краще контролювати рух пилки по лінії різу;
  • тримайте інструмент рівно. Ведіть його плавно та уникайте зайвого тиску на поверхню. Старайтесь виконувати весь пропил в один прийом, без пауз. 

 

imag5.png

Розпил дисковою пилою

 

Загалом циркулярка — ідеальний інструмент для розкроювання листових матеріалів. Вам не доведеться задаватися питанням, як порізати фанеру рівно — вона має все необхідне для утримання правильного напрямку різу. Більша потужність електромотора підвищує продуктивність. А зменшена відстань між зубчиками та оптимальна розводка дозволяють розпиляти ДСП в домашніх умовах з мінімальною кількістю дефектів. Щоб різати меблеві плити без сколів, дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • вибирайте диски з найменшим кроком зубчиків;
  • надійно закріпіть лист. Якщо ви використовуєте спеціалізований верстат, забезпечте його рівномірний рух за допомогою напрямних;
  • встановлюйте максимальну швидкість обертання;
  • перевірте міцність кріплення опорної плити циркулярки, встановіть нульовий рівень нахилу;
  • вибирайте мінімальну глибину розкроювання. Це забезпечить максимальну площу контакту поверхні із зубчиками, зменшивши ймовірність розтріскування верхнього шару.

 

imag6.png

Порізка гострим ножем

 

Цей варіант здається найпростішим. Однак в реальності він вимагає найбільшої майстерності та ретельної підготовки. Щоб різати ДСП товщиною до 5–10 мм або фанеру аналогічних розмірів, можна використовувати спеціальний ніж. Він має дуже гостре й тонке лезо, здатне розсікати волокна деревини. Вам стануть у пригоді ці поради:

  • обов’язково використовуйте паралельний упор. Якщо його довжини не вистачає, прикладайте довгу лінійку;
  • завжди відмірюйте положення лінії розрізу та відмічайте його за допомогою простого олівця. Користуйтесь транспортиром чи іншим приладом для вимірювання кутів;
  • спочатку акуратно проводьте ножем вздовж листа, щоб розсікти верхній шар. Потім поступово заглиблюйте його. Уникайте надмірного тиску й швидкості — ви маєте рухати інструмент плавно, повністю контролюючи процес. 

 

imag7.png

 

Як пиляти фанеру без сколів: способи

 

Розпил по напрямній — для чистого зрізу

 

Техніка максимально проста. Ви самостійно вибираєте, як і чим пиляти фанеру, але використовуєте ці інструменти в комбінації з довгою напрямною. Вона дозволяє уникнути випадкових рухів пилки вправо–вліво. Притискаючи лезо до неї, ви забезпечуєте рівномірне пропилювання вперед. 

 

Інструкція, як пиляти фанеру, дуже проста. Але вам необхідно придбати напрямну потрібної довжини чи виготовити її власноруч. В останньому випадку ви можете використовувати будь-яку рейку чи навіть алюмінієвий профіль. Відріжте необхідну довжину пилкою по металу та переконайтесь у рівності отриманої напрямної. 

 

imag8.png

 

Зворотний різ

 

У цьому методі краще користуватися саме дисковою пилкою — циркуляркою. Встановіть мінімально можливу глибину різу, яка буде меншою за товщину заготовки. Рухайте інструмент у зворотному напрямку. За рахунок цього ви отримаєте неглибоку канавку з рівними краями. Це дасть такий самий ефект, як і надрізання ламінованого шару гострим ножем. 

 

Наступний етап — рух у звичному напрямку. У цьому випадку встановіть оптимальну глибину пропилу — на пару міліметрів більшу за товщину заготовки. Таким чином ви зможете швидко розрізати внурішні шари, не пошкоджуючи делікатне покриття матеріалу. 

 

Розкрій із застосуванням клейкої стрічки

 

Якщо вам цікаво, як різати фанеру без сколів, ви можете спробувати цю просту, але дуже ефективну техніку. Її суть полягає у додатковому армуванні поверхні. Для цього використовують стрічку, яка заважає інструменту виривати великі шматки разом із волокнами деревини. Її наклеюють вздовж лінії різу зверху та знизу плити. Далі використовується звичайна техніка розпилу. Стрічку, що після обробки залишається на поверхні, знімають дуже акуратно, щоб не пошкодити делікатне покриття. 

 

Головний секрет такого методу — правильний підбір і нанесення стрічки. Малярний скотч не підійде, адже він не забезпечує щільного прилягання до плити. Краще купувати саме ізоляційну стрічку, армовану алюмінієвою фольгою чи скловолокном. Її наносять обережно, рівномірно притискаючи до поверхні матеріалу. Дуже важливо уникати складок. Після виконання роботи стрічку знімають повільно, не смикаючи. 

 

imag9.png

 

Як різати фанеру чи ДСП фігурно?

 

Перш за все, вам знадобиться саме лобзик. Циркулярка може пиляти матеріал лише під кутом, з нахилом опорної плити. Але відхиляти її від прямої лінії різу неможливо. В залежності від обсягу роботи ви можете вибрати електричний чи ручний лобзик. 

 

Фігурний різ вимагає певної майстерності. Тому вам краще спочатку потренуватися на інших матеріалах, виготовивши з них шаблон. Він повторює форму потрібної вам деталі. Його вирізають тим самим лобзиком, а після шліфують торці дрібним напилком чи наждачним папером. 

 

Шаблон треба прикласти до листа. Якщо ви працюєте з електричним лобзиком, обов’язково відключіть маятниковий хід і виберіть максимальну швидкість. Рухайте інструмент повільно, легко притискаючи його до шаблону-напрямної. 

 

imag10.png

Закладаємо сколи, якщо розрізати рівно у вас не вийшло

Початківцям важко розпилювати меблеві плити без дефектів навіть за умови дотримання наведених вище інструкцій. Якщо ви бачите на заготовці сколи чи дрібні тріщини, не панікуйте. Їх все ще можна позбутися відносно простими методами. 

По-перше, відшліфуйте торці напилком чи наждачним папером з дрібним зерном. Рухайтесь від країв до центру. По-друге, заповніть найглибші сколи спеціальним меблевим штрихом чи акриловим олівцем. За необхідності зафарбуйте їх. По-третє, скористайтесь меблевою крайкою. Підбирайте сучасні матеріали, наприклад, ПВХ, поліуретан чи інші синтетичні полімери. Вони захистять поверхню як від механічних пошкоджень, так і від впливу води. 


Каталог товарів
Каталог товарів