Каталог товарів

Що таке ОСБ плити? Характеристики і особливості застосування орієнтовано-стружкових плит

Що таке ОСБ плити? Характеристики і особливості застосування орієнтовано-стружкових плит

Сьогодні плити OSB, які прийшли на наш ринок зі США, поступово починають витісняти звичні ДВП і фанеру завдяки унікальним характеристикам, які роблять із цих плит універсальних солдатів при будівництві. 

Англійською абревіатура OSB розшифровується як oriented strand board, тобто орієнтовано-стружкова плита. Тому інколи можна зустріти транслітеровані варіанти назви – ОСБ або абревіатуру, утворену від перекладеної назви, – ОСП. Якщо вас зацікавила ця інформація і ви хотіли б докладніше дізнатися про особливості цього матеріалу, читайте далі нашу статтю.


Особливості і характеристики ОСБ

Панелі ОСБ увібрали в себе практично всі переваги натурального дерева, натомість позбавлені майже від усіх його недоліків. Завдяки особливому способу укладання (орієнтування) стружки цей матеріал може похвалитися міцністю та легкістю, із ним просто працювати, він чудово проявляє себе в інтер’єрі та зовнішніх роботах: стійкий до високих температур і вологості, не піддається гниттю і плісняві. 

Залежно від способу виробництва ОСБ плити поділяють на 4 види:

  1. вид 1 призначений для внутрішніх робіт, адже не достатньо міцний і стійкий до зовнішніх впливів. Із нього можна виготовляти меблі, перегородки тощо;

  2. вид 2 міцніший і витриваліший, проте менш вологостійкий, тому його використовують для опорних конструкцій усередині приміщення;

  3. вид 3 (найпоширеніший) має високу вологостійкість і міцність, підходить для зовнішніх робіт або в місцях із підвищеною вологістю;

  4. вид 4 надзвичайно міцний і стійкий, тому ідеальний для несучих конструкцій та спорудження будинків.

Де застосовують ОСБ?

Сфера застосування ОСБ надзвичайно широка і практично не має обмежень. Ви можете використовувати ОСБ по-різному:

 - як чорнову підлогу або як для вирівнювання основної;

 - для зведення стін і перегородок;

 - як опалубку із можливістю повторного використання;

 - для будівництва котеджів із використанням у вигляді сендвіч-панелей;

 - для створення меблів, окрім меблів для ванни, щоб уникнути прямого контакту з водою;

 - для виготовлення тари і паковання;

 - як обшивку салону транспорту (авто, потягів, кораблів);

 - для шумо- і теплоізоляції будинку.

_-_-_.png

Порівняння з іншими плитними матеріалами

ОСБ-плити є порівняно новим продуктом, тоді як для багатьох звичними і доступнішими здаються “класичні” плитні матеріали – ДВП, МДФ-плитидеревостружкові плити та фанера. Кожен із цих видів має свої плюси та переваги, втім ОСБ є універсальними, адже підходять практично для будь-яких робіт, крім того, мають доступну ціну і цікавий зовнішній вигляд. Якщо говорити про ОСБ як про оздоблювальний матеріал, тут уже питання смаку, що вам більше до вподоби – гладка текстура МДФ або фанери чи цікавий візерунок, який має ОСБ. 

Що краще: фанера чи ОСБ?

Найчастіше, коли задумуються про те, який вид плитних матеріалів обрати, усе зрештою зводиться до питання: фанера чи ОСБ? Адже саме із фанерою ОСБ має найбільше спільних якостей. Але є у них і суттєві відмінності. 

  • Ціна. OSB-плита коштує значно дешевше за фанеру, адже для її виготовлення використовується доступніша деревина;

  • Міцність. Завдяки технології укладання стружки та високій щільності ОСБ у кілька разів міцніші за звичайну фанеру.

  • Довговічність. Орієнтовано-стружкові плити не втрачають свого вигляду, не розшаровуються і не набухають від вологості, тому мають тривалий термін експлуатації, на відміну від фанери, яка в дуже вологому приміщенні довго не “проживе”.

  • Вага. ОСБ легші за фанеру й водночас витриваліші.


Переваги ОСБ плит

 - До основних переваг, які роблять ОСБ-плити найкращим вибором, можна зарахувати:

 - Екологічність. Добросовісні виробники не використовують при виробництві ОСБ шкідливих речовин із вмістом формальдегіду, лише натуральні смоли, тому їх можна використовувати навіть у дитячих кімнатах.

 - Стійкість. Не піддаються різним природним чи технічним впливам, тому довго зберігають первісний вигляд і не деформуються, витримуючи навантаження;

 - Універсальність. Поєднуються з різними видами матеріалів, не бояться обробки, а фарбування і лакування лише посилює захисні властивості;

 - Різноманітність. Існує чотири види плит ОСБ, кожен із яких підходить для певних видів робіт, товщина матеріалі варіюється в доволі широких межах (від 8 до понад 20 мм).

 - Бюджетність. Завдяки великим розмірам ОСБ допомагають заощадити час і гроші на монтажі та мінімізувати відходи. 


Особливості виробництва ОСБ

Орієнтовано-стружкові плити дістали свою назву від способу виробництва. Адже для їх виготовлення використовують стружку натуральної деревини (сосни, тополі або осики), яку викладають шарами у спеціальній послідовності – перпендикулярно один до одного. Завдяки цьому досягається надзвичайна міцність матеріалу.

На наступному етапі відповідно орієнтовані тріски склеюють із використанням природних смол та спеціальних клеїв, стійких до впливу вологи. 

Кількість шарів може відрізнятися (від цього залежить товщина плити – 6–28 мм), але найчастіше виробляють тришарові панелі. 

Далі готові плити шліфують, за потреби можуть покривати лаком, який надає їм додаткового захисту. 

osb.jpg

ОСБ в інтер'єрі

Завдяки цікавій текстурі та екологічності ОСБ усе частіше використовують в оформленні інтер’єрів для реалізації цікавих дизайнерських рішень. 

Ви можете застосовувати ОСБ для таких ідей:

     - облицювання стін у натуральному або фарбованому вигляді;

     - зонування простору за допомогою ОСБ-перегородок або частини стіни, оформленої таким покриттям;

     - виготовлення полиць, ящиків, вазонів і стелажів;

     - елементи декору меблів або основи для них;

     - барна стійка або кухонна стільниця;

     - дошка для нагадувань, панно або картина на основі ОСБ-панелі.

Каталог товарів
Каталог товарів