Каталог товарів

Робимо меблі своїми руками - матеріали, процес, поради

Робимо меблі своїми руками — матеріали, процес, поради

Візит до меблевого магазину може бути дуже дорогим. Ціни на готові вироби досить високі, тож вам доведеться ретельно планувати свій бюджет. Але ви маєте й альтернативу — зробити всі необхідні меблі своїми руками. Це не тільки зменшить витрати, але й допоможе персоналізувати інтер’єр.


Переваги й недоліки меблів, створених власноруч

Основний плюс — суттєва економія. Самостійне створення меблів дозволяє вам викинути з їх ціни дуже дорогий компонент — оплату праці майстра. Ви можете обміняти її на свій вільний час і власні зусилля. У більшості випадків це буде вигідною альтернативою. Збираючи меблі з дерева своїми руками, ви також отримуєте наступні переваги:

  • зручне планування — можна вибирати потрібні форми й розміри кожного предмету в інтер’єрі. Це дозволяє зробити кожне приміщення максимально зручним і практичним;

  • індивідуальність — підбирайте для меблів будь-які кольори й види декору. Можна вкривати їх морилками, лаками й фарбами або ж використовувати плівки з різноманітними принтами;

  • прогнозований результат — ви точно знаєте, якою буде якість готового виробу. Вам не доведеться мати справу з сюрпризами, що «випливають на поверхню» з часом. 


Робимо меблі своїми руками


Недоліки тільки один — це складність процесу. Для виготовлення меблів вам потрібні знання, уміння й досвід. Окрім того, доведеться зібрати необхідні матеріали, інструменти й фурнітуру. 


Вибір матеріалу: ДВП, ДСП, МДФ, дерево чи фанера?

Найбільш цінним матеріалом вважається натуральна деревина. Масив дуже міцний і довговічний. Він має унікальний рельєфний малюнок, а тому кожен предмет з нього буде справді ексклюзивним. Але варто пам’ятати й про мінуси — високу ціну, складність обробки та велику вагу. 


Ви також можете використовувати перероблені матеріали на основі дерева:

  • ДСП або ламінований варіант — ЛДСП. Такі плити дуже міцні. Вони добре піддаються обробці, зокрема, чудово тримають цвяхи й шурупи. Зробивши меблі своїми руками з ДСП, ви отримаєте довговічні вироби. Їх основний недолік — чутливість до підвищеної вологи;

  • ДВП здатні зберігати свою форму й властивість навіть після прямого контакту з водою. Ці плити майже нечутливі до впливу агресивних хімікатів і грибків. Але через особливості процесу виготовлення вони мають обмежену товщину й міцність;

  • МДФ часто називають покращеним варіантом ДСП. У цьому матеріалі використовуються стружка певної фракції й покращені органічні клеї. Він має найвище співвідношення міцності до товщини. Окрім того, його перевагою варто назвати екологічну безпеку. Мінуси — досить висока ціна й чутливість до вологи;


Робимо меблі своїми руками


  • фанеру виготовляють з кількох шарів тонкого деревного шпону, склеєних між собою. Як і масив деревини, вона має неповторний рельєфний малюнок. Цей матеріал стійкий до впливу вологи, хімікатів, ультрафіолетового випромінювання, а також до механічного зносу. З його мінусів варто пригадати складність обробки й високу ціну. 


Які інструменти вам знадобляться?

Основним знаряддям праці буде пила. В рамках обмеженого бюджету краще купити електричний лобзик — він підійде для прямого й фігурного розкроювання плит. Якщо ви можете дозволити собі додаткові витрати, варто також придбати циркулярну пилу, яка значно зменшить витрати часу й забезпечить ідеально рівні зрізи. 


До інструментів для виготовлення меблів також відносять:

  • електричний дриль з набором свердл, коронок та інших насадок;

  • термічний клейовий пістолет;

  • рулетку, лінійку та бульбашковий рівень;

  • молоток;

  • цвяхи та саморізи.


Що треба для виготовлення та складання меблів в домашніх умовах? • Транс Лок


Щоб зробити якісні меблі своїми руками з МДФ, слід також придбати напрямні й паралельні упори для правильного розпилювання плит. Якщо ж ви плануєте поставити цей процес на потік, можна розглянути можливість купівлі спеціалізованого пильного верстата. Не слід також забувати про фурнітуру. Мінімум — це куточки, петлі, ручки й ніжки. Інше — згідно з вашим проєктом та індивідуальними побажаннями. 


Процес створення меблів своїми руками


Планування та проектування

80% успіху в цій справі залежить від правильного конструювання. І починають його із замірів приміщення, де будуть стояти меблі — кухні, спальні, вітальні, передпокою тощо. Обов’язково впевніться, що вам буде зручно користуватися всіма предметами і що вони не будуть заважати вам вільно пересуватися кімнатою. 


Виготовлення кухонних меблів своїми руками - Як зробити кухню своїми руками: інструкції, креслення, відео та фото матеріали на нашому сайті


Накресліть чорнові ескізи. Якщо маєте художній талант, нанесіть на них інші предмети обстановки. Подивіться, як буде виглядати інтер’єр в комплексі. Якщо вас все влаштовує, створюйте більш докладні креслення з дотриманням масштабів. Наступний крок — розкласти їх на розгортки, які будуть зображати кожну деталь окремо. Вони послужать основою для розкроювання плит і закупівлі фурнітури. 


Підготовка матеріалів


Щоб зробити меблі своїми руками з фанери чи іншого матеріалу на основі деревини, треба вибрати якісні аркуші. Орієнтуйтесь на 1 чи 2 сорт — 3 і 4 послужать хіба що чорновою основою. При розкроювання плит дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • встановлюйте пилку чи диск з найдрібнішими зубчиками — зазвичай вони мають позначку Precision;

  • вибирайте найвищу швидкість обертання. На лобзику обов’язково відключайте маятниковий хід;

  • щоб уникнути сколів, проклеюйте краї матеріалу ізоляційною стрічкою, армованою скловолокном;

  • коли працюєте з товстим матеріалом, спочатку пропилюйте неглибоку канавку, і лише після того розрізайте його повністю. 


Розкрій і розпил ДСП - справа для професіоналів | Wood Masters


Створення основи

Кожен предмет, створений власноруч, буде унікальним. Але є й спільні рекомендації, що допоможуть вам досягти успіху з мінімальною кількістю помилок:

  • вирізайте всі складні компоненти чи деталі, що повторюються, за допомогою трафаретів;

  • користуйтесь розміткою, щоб перевірити правильність з’єднання;

  • обов’язково використовуйте спеціальний меблевий клей. Ретельно обробляйте шви й стики;

  • шліфуйте торці й захищайте відкриті поверхні якісними полімерними крайками.


Установка меблів своїми руками кухня. Як правильно встановити кухонний гарнітур власноруч без зайвих проблем? Особливості сучасних кухонних меблів


Якщо певні деталі дуже великі чи складні, ви можете замовити розкрій під час купівлі матеріалів. 


Додавання деталей та фінальна обробка


Якщо ви вирішили зробити меблі самі, вам варто розглянути різні варіанті оздоблення. Найпопулярніший варіант — лакування. Вибираючи якісні засоби, ви створюєте твердий захисний шар, стійкий до механічних пошкоджень і впливу вологи. 


Але вам доступні й альтернативи. Як у виробництві нових меблів, так і в реставрації старих використовують різноманітні декоративні плівки з принтами. Вони можуть повторювати природний малюнок деревини чи мати унікальні зображення. 


Робимо меблі своїми руками


Після полірування й фрезерування можна нанести на поверхню морилку. Цей варіант допоможе зберегти оригінальний вигляд натуральної деревини чи фанери. Його ключова перевага — екологічність, адже такий простий засіб дозволяє матеріалу «дихати». 


Секрети, які допоможуть створити чудові меблі своїми руками


  1. Приділяйте максимум увагу плануванню й проєктуванню. Помилки в цих етапах виправити майже неможливо, на відміну від виробничого процесу. 

  2. Якщо ви виконуєте певні роботи вперше, спочатку потренуйтесь на обрізках. Це дуже важливо для правильного розкроювання ЛДСП і тонкої фанери. 

  3. Уважно вибирайте матеріали. Для фасадів і бічних стінок підійдуть листи МДФ товщиною 16 мм, для стільниць — ЛДСП товщиною 32 мм, для задніх стінок — ДВП товщиною 5 мм. 


Як доглядати за меблями, зробленими власноруч?

Правила дуже прості. Уникайте порізів гострими предметами — вони становлять найбільшу загрозу для ДВП, ДСП і МДФ. При монтажі кухонної чи побутової техніки впевніться, що її вібрації та биття не будуть пошкоджувати чутливу поверхню. 

Зробивши меблі своїми руками з ДВП, слідкуйте за вологістю в приміщенні. Ніколи не залишайте мокрих плям на їх поверхні — витирайте воду одразу. При перших ознаках пошкодження заповнюйте тріщини чи порізи спеціальними ремонтними засобами, наприклад, меблевим штрихом чи акриловим олівцем.





Каталог товарів
Каталог товарів