Каталог товарів

Фанера в інтер'єрі: 5 найкращих ідей для втілення

Фанера в інтер'єрі: 5 найкращих ідей для втілення

У декорі житлових приміщень часто зустрічається натуральна деревина. Однак цільний масив дерева — дорогий, важкий і складний в обробці матеріал. Але, на щастя, в нього є природний аналог, який майже не поступається йому виглядом і фактурою. Розповідаємо докладніше про використання фанери в дизайні інтер’єру. 

 

 

 

Легка і натуральна текстура у вашому інтер'єрі — фанера

Хоча цей матеріал вважається винаходом епохи масового виробництва, насправді людство користується ним вже пару тисячоліть. У стародавні часи з фанери виготовляли шкатулки, скрині та декоративні панелі меблів. Сьогодні ж сфера її застосування набагато ширша. Вона охоплює всі аспекти діяльності людства — від оздоблення інтер’єрів до виробництва літаків. 

Фанера — це композитний матеріал, який створюють з тонких зрізів натуральної деревини (шпонів). Їх склеюють між собою органічними смолами, стійкими до сильних перепадів температури та впливу вологи. Волокна сусідніх шарів перпендикулярні, що робить такі панелі дуже міцними й надійними. 

Фанерні вироби набагато легші, ніж їх аналоги з масиву деревини чи ДСП. Водночас, вони такі ж унікальні, як і предмети з натурального дерева. Цей матеріал також має неповторний рельєфний малюнок, який можна виділити спеціальною обробкою. 

Чому фанеру часто використовують в дизайні?

Одна з ключових переваг — збалансована ціна. Фанера — відносно недорогий матеріал. Вона коштує дешевше масиву деревини. Її вартість не набагато вище, ніж у листів, які виробляють з відходів деревообробки — ДСП, ДВП чи МДФ. 

imag2.png

 

Фанера в інтер’єрі також використовується завдяки її універсальності. Вона підходить для облицювання меблів, стін і стель, для виготовлення окремих аксесуарів і для створення функціональних елементів. Застосування тонуючих матеріалів дозволяє надавати їх будь-якого кольору та фактури. 

Переваги і недоліки фанери як матеріалу

До плюсів багатошарового шпону відносять:

  1. Вологостійкість. Матеріал поглинає вологу вдвічі повільніше, ніж натуральне дерево. При правильному використанні він майже не розбухає та не коробиться. 
  2. Гнучкість. Фанера гнеться без дорогої обробки та тривалого вимочування в спеціальних розчинах. Завдяки цьому вона підходить для облицювання криволінійних поверхонь. 
  3. Універсальність. Для монтажу фанерних панелей може використовуватися клей — у тому числі на основі органічних смол. Їх також часто кріплять цвяхами та саморізами. 
  4. Надійність. Фанера стійка до механічних пошкоджень, впливу хімікатів та ультрафіолетового випромінювання. Вона здатна служити десятиріччями, зберігаючи свої первісні властивості. 
  5. Практичність. Матеріал не потребує специфічного догляду. Достатньо періодично очищувати його від пилу, не залишаючи крапель вологи на поверхні. 

 

imag3.png

 

Останнє дуже важливо. Одним з небагатьох мінусів фанери називають її чутливість до тривалого впливу води. У кухнях, ванних і санвузлах вона може розбухати. Окрім того, волога здатна розчиняти органічні смоли у складі матеріалу, що призводить до виділення шкідливих речовин. 

 

5 ідей для використання фанери в дизайні інтер'єру

Головна порада — не бійтесь експериментувати. Матеріал використовується для творчості — з нього можна виготовляти предмети будь-яких форм, розмірів і кольорів. Вмикайте свою фантазію й беріться до роботи!

1. Стіни

Фанера буде доступною альтернативою панелям з масив деревини. За умови правильного монтажу її не можна буде відрізними від цього преміального матеріалу. Панелі зі шпону використовують для оздоблення стін у вітальнях, спальнях, особистих кабінетах і передпокоях. Вони створюють відчуття теплоти, домашнього затишку й захищеності. 

 

imag4.png


Для виготовлення подібного декору використовують звичайні профільні каркаси — такі самі, як для гіпсокартону. Оптимальна товщина фанерних листів — від 16 мм і більше. Їх можна вкривати лаком і морилкою, розмальовувати фарбами чи навіть прикрашати випаленням. 

2. Стеля

Фанера ідеально підходить для декорування приміщень великої площі. Використання матеріалу з природною фактурою деревини візуально зменшує кімнати і робить їх більш затишними. А ще подібні панелі мають унікальні акустичні властивості — вони здатні зменшувати гучність шуму й пригнічувати відлуння. 

imag5.png

Ще один спосіб використання фанери в дизайні — створення ефекту наближення до природи. Вона підійде для оформлення мансард, балконів, терас, лоджій та альтанок. Цей матеріал також буде доречним у скандинавському стилі оздоблення приміщень. 

3. Підлога

Фанера для декору ппідлоги застосовується так само, як і ламінат. Вона може посперечатися з цим синтетичним аналогом за довговічністю, міцністю та витривалістю. За умови правильного вибору матеріалу та дотримання всіх пунктів інструкції з монтажу її термін служби буде вимірюватися десятиріччями. 

imag6.png

Щоб отримати бажаний результат, спирайтесь на такі поради:

  • створюйте шар товщиною принаймні 20–22 мм;
  • вкладайте таку підлогу на лаги;
  • використовуйте доступний матеріал третього чи четвертого сорту для організації нижнього чорнового шару;
  • для оздоблення купуйте якісні панелі першого чи другого сорту з однорідною фактурою й мінімальною кількістю дефектів. 

 

4. Меблі та функціональні елементи

 

Завдяки ідеальному балансу міцності й гнучкості фанера підходить для створення різноманітних предметів:

  • тумбочок;
  • комодів;
  • шухляд;
  • книжкових полиць;
  • кухонних куточків тощо.

 

imag7.png

 

Її також використовують в якості декору для обклеювання каркасів ліжок, шаф, бокових панелей диванів та інших масивних меблів. Простий електричний чи ручний лобзик допоможе вам виготовити фігурні предмети. Їх стінки можуть нагадувати силуети тварин, рослин і навіть казкових персонажів. 

 

5. Декор із фанери

У цьому випадку все залежить тільки від вашої фантазії. Фанера дозволяє виготовляти сотні унікальних прикрас інтер’єру. Найчастіше з неї роблять наступні предмети:

  • підставки для гарячого посуду;
  • ключниці;
  • календарі;
  • фігурні надписи на кшталт «Live Love Laugh»;
  • пласкі фігурки, які використовують замість картин;
  • об’ємні статуетки;
  • екрани для батарей системи опалення;
  • ламбрекени для штор тощо. 

 

imag8.png

 

Чи може використовуватися фанера в інтер'єрі дитячої кімнати?

 

Якісний шпон має такі самі властивості, як і натуральна деревина. Для склеювання окремих шарів між собою використовують ті ж органічні смоли, що й у ДСП чи МДФ. Завдяки цьому композитний матеріал буде безпечним для дорослих і дітей. 

 

imag9.png

 

Але перед покупкою варто звертати увагу на його маркування. Для дитячої кімнати підходить тільки фанера класу Е0. Ця позначка означає, що вона не виділяє формальдегіду в обсягах, які могли б зафіксувати сучасні електронні датчики. 

 

Поради із вибору сорту фанери для вашого інтер'єру

 

Матеріал поділяється не тільки за екологічними класами, але й за сортами якості:

  1. Елітний. Виготовляється з цільного шпону без вставок, латок та склейок. Має однорідний окрас, допускається наявність тонких темних прожилок і здорових сучків товщиною до 15 мм. 
  2. Ординарний. Допускаються латки й склейки розміром до 20 мм у тон основній частині панелі. Може мати тріщини товщиною до 2 мм і довжиною до 200 мм. 
  3. Стандартний. Часто виготовляється зі штучно зрощеного шпону та склеєних на ребро смуг. Допускаються відмінності кольору на площі до 50% панелі. 
  4. Чорновий. Шпон належної якості, але без специфічних вимог до зовнішнього вигляду. Допускаються випалені чи зафарбовані плями. 

 

Для декорування інтер’єру використовують виключно перший і другий сорт фанери. Третій і четвертий можуть служити нижнім шаром меблів, а також оздоблення стін і підлоги. 

Каталог товарів
Каталог товарів